Istanbul Turki malam

20 Tempat Makan Best Di Istanbul – Wajib Cuba

Turki atau juga dikenali sebagai Constantinople dan Byzantine salah satu negara yang menjadi salah satu pilihan popular orang Malaysia. Kaya dengan sejarah dan peradaban dunia yang penting termasuklah Kerajaan Islam Uthmaniyah. Daripada pelbagai daya tarikan yang ada di Turki, tempat makan best di Istanbul semestinya menjadi senarai tempat yang ingin dilawati oleh setiap pelancong.

Tempat Makan best di Istanbul20 Tempat Makan Best Di Istanbul – Wajib Dicuba Ketika Bercuti di Turki

Terdapat berpuluh-puluh tempat makan yang menarik apalagi di Istanbul sendiri. Dalam artikel ini kami membuat 20 senarai yang terkenal tempat makan best di Istanbul yang tentunya memberikan hidangan dan pengalaman yang anda perlu cuba sendiri.

 

Restoran Buhara Ocakbasi Istanbul1. Restoran Buhara Ocakbasi

Pelayan di restoran ini mempunyai semua ciri-ciri 5 bintang yang anda ingin berikan. Makanan identitinya iaitu Kebab wajib anda cuba. Lebih menarik lagi, anda boleh menikmati minuman teh secara percuma. Walaupun restoran ini agak kecil dan harganya agak tinggi  namun ini merupakan salah stau restoran sedap yang tip top di Istanbul.

 

Antiochland Meat & Fish Istanbul2. Antiochland Meat & Fish

Peminat makanan ala ‘grill’ semestinya suka tempat makan di Antiochland Meat & Fish. Hidangan utama di restoran ini sudah dijelaskan sendiri melalui nama restorannya iaitu makanan laut dan daging. Beberapa makanan disini juga dikhaskan untuk vegetarian.

Antiochland Meat & Fish Istanbul TurkiUntuk harga pula, ia sangat berpatutan dan tidak terlalu mahal. Layanan oleh kakitangan restoran ini membuat anda merasa seperti seorang pengunjung yang istimewa.

 

3. Marbella Terrace Café

Marbella Terrace Café Istanbul TurkiIni merupakan sebuah restoran tempat makan best di Istanbul yang menyediakan makanan jenis BBQ . Kafe kecil ini mempunyai pemandangan yang cantik yang anda boleh nikmati sambil makan. Jelas bahawa kakitangan kafe ini sentiasa berusaha membuatkan setiap yang datang merasa ‘wow’ dengan memberikan layanan terbaik.

Marbella Terrace Café Istanbul

Menu juga mempunyai pilihan yang banyak seperti salad, pelbagai jenis minuman tempatan serta masakan makanan laut ala Turki.

 

4. Stone House Bistro Café

Stone House Bistro Café IstanbulSetiap pelancong yang datang ke tempat ini menggalakkan anda untuk mencuba sendiri hidangan The Turki bersama buah-buahan. Kafe ini juga menyediakan salah satu hidangan Kebab Ayam’ terbaik di Istanbul.

Stone House Bistro Café Istanbul TurkiJika mencari tempat makan terutamanya untuk makan tengahari semasa lawatan anda ke Istanbul, di sinilah tempatnya.

 

5. Saltanat Barbecue House

Saltanat Barbecue House IstanbulPilihan seterusnya tempat makan best di Istanbul bagi peminat BBQ adalah Saltanat Barbecue House. Hidangan dan harga tidak jauh beza dengan Marbella Terrace Café namun tempat ini tidak begitu sesak dengan kunjungan orang ramai.

Saltanat Barbecue House Istanbul TurkiKebab ayam dan kebab lembu adalah makanan yang sering dipesan oleh pengunjung restoran ini. Restoran ini juga menyediakan pelbagai lagi menu yang lain.

 

6. Restoran Erhan

Restoran Erhan IstanbulRestoran ini dibuka sehingga tepat jam 12.00 malam waktu tempatan Istanbul. Pelbagai makanan tradisional Turki dalam senarai menu yang diberikan dengan hidangan sampingan the dan buah-buahan diberikan secara percuma. Pekerja restoran sangat mesra dalam memebrikan layanan.

Restoran Erhan Istanbul TurkiPersekitaran restoran ini juga sangat tenang dan menyenangkan.

 

7. Garden Mezze

Garden Mezze Istanbul TurkiDestinasi menarik untuk makan tenghari dan makan malam anda. Hospitaliti dan menu yang diberikan sangat di luar jangka anda. Meskipun harga makanan agak tinggi berbanding restoran lain namun berbaloi dengan suasana dan makanan menarik. Definisi ‘makanan sedap’ diterangkan melalui setiap hidangan yang disajikan.

 

8. Old Ottoman Café & Restaurant

Old Ottoman Café & Restaurant Istanbul TurkiBagi menjimatkan masa anda untuk membuat keputusan dimana restoran yang anda patut kunjungi di Istanbul, datanglah ke Old ottoman Café & Restaurant. Banyak pilihan menu tenpatan turki yang sesuai untuk semua jenis selera Asia mahupun Eropah.

Old Ottoman Café & Restaurant IstanbulRestoran ini layak diberikan gelaran ‘Syurga Makanan Turki” kerana kepelbagaian makanannya.

 

9. Gulhane Sark Sofrasi

Gulhane Sark SofrasiNikmati hidangan sambil dilayan dengan muzik dan kakitangan restoran yang peramah. Kebanyakan pelancong datang untuk kali kedua hanya kerana hospitaliti yang diberikan. Pelbagai jenis menu. Ramai pelancong yang mencadangkan setiap yang datang untuk mencuba Lamb Chop dari restoran ini.

 

10. Roof Mezze 360

Roof Mezze 360 IstanbulTempah restoran ini lebih awal supaya anda boleh menikmati hidangan di luar(outdoor). Restoran ini mempunyai pemandangan terbaik Istanbul. Harga juga sangat berpatutan lebih-lebih lagi kerana mata wang negara kita lebih tinggi berbanding degan Turki. Sangat digalakkan untuk datang makan ke tempat ini sekiranya anda melawat ke Istanbul.

 

11. Bitlisli

Bitlisli Tempat Makan Best di Istanbul TurkiRamai blogger menyenaraikan restoran ini berada dalam senarai sepuluh restoran terbaik di Istanbul. Makanan yang enak dengan pelbagai pilihan. Namun perkara yang paling menarik tentunya susasana restoran dan juga pelayan yang memberikan layanan profesional. Restoran ini layak diberikan 5 bintang.

 

12. Beso Restaurant Bistro

Beso Restaurant Bistro Istanbul TurkiRestoran ini menghidangkan banyak makanan ala snek. Juga sangat digalakkan bagi penggemar salad kerana pelbagai jenis salad yang dihidangkan.Menariknya, restoran ini berusaha mengekalkan identiti hidangan Ottomans yang wujud semasa abad ke 14 hingga 18. Pengunjung yang datang ingin merasakan makanan yang penuh sejarah.

 

13. Sofya Kebab House

Sofya Kebab House Istanbul TurkiTidak perlu diterangkan lagi jenis menu yang dihidangkan oleh restoran ini. Saiz restoran yang agak kecil namun sangat mementingkan kualiti makanan. Walaupun kebab merupakan hidangan utama namun masih terdapat beberapa makanan lain yang terdapat dalam menu.

 

14. Turk Art Terrace Restaurant

Turk Art Terrace Restaurant IstanbulSekiranya anda menginap di Turk Art Hotel Istanbul, restoran ini berada di tingkat 5. Mempunyai pemandangan jelas Masjid Biru dan Hagia Sofia. Harga makanan yang ditawarkan sekitar belasan hingga puluhan Lira. Makanan yang sangat murah bagi sebuah restoran dalam hotel.

 

15. Olive Anatolian Restaurant

Olive Anatolian Restaurant IstanbulLayanan dari kakitangan restoran sangat ramah dan profesional. Menghidangkan makanan tempatan dan juga luar. Pemandangan luar restoran juga sangat menarik.

Olive Anatolian Restaurant Istanbul TurkiJika datang ke restoran ini, pilihlah tempat duduk yang berdekatan dengan tingkap.

 

16. Rainbow Café & Restaurant

Rainbow Café & Restaurant IstanbulDatang ke restoran ini dengan ‘warm-welcome’ daripada pelayan. Landskap di sekitar restoran ini sangat menarik . Pelbagai jenis hidangan tempatan disajikan. Tempat ini juga sangat mesra kepada golongan kurang upaya kerana infrastruktur restoran yang mudah dilalui tertuamnya bagi pengguna kerusi roda.

 

17. Constantine’s Ark Gurme Restaurant

Constantine’s Ark Gurme Restaurant IstanbulPelbagai pilihan menu seperti pasta, stik, makanan laut, dan minuman yang menarik. Tempat ini juga mempunyai banyak menu untuk vegetarian. Tidak ada hal lain selain menikmati makanan enak dan juga layanan staff yang sangat baik.

 

18. Bistro Chef Restaurant & Café

Bistro Chef Restaurant & Café IstanbulPelbagai jenis makanan dan minuman beridentitikan Turki boleh dipilih. Walaupun harga agak tinggi iaitu sekitar 120 Lira untuk dua orang namun mampu untuk anda rambang mata memilih makanan yang tertera di buku menu.

 

19. Café Rumist

Café Rumist Istanbul Turki

Lokasi restoran ini terletak tidak jauh dari Masjid Biru Kebanyakan yang datang memberikan 5 bintang bagi kafe kecil ini. Banyak pilihan pizza serta kebab. Menariknya makanan siap dalam tempoh yang sekejap. Restoran ini tidak menghidangkan alkohol.

 

20. Kroren Restaurant

Kroren Restaurant IstanbulRestoran ini hanya dibuka sehingga jam 11.00 malam waktu tempatan di Istanbul. Restoran ini menghidangkan makanan cina (Chinese food) yang terbaik di Istanbul. Sangat sesuai jika anda berada lama di Istanbul dan merindui selera Asia.

 

Setiap restoran yang anda kunjungi di Istanbul pasti akan mendapat layanan yang baik daripada pelayan. Kesemua tempat tempat makan best di Istanbul yang disenaraikan ini sangat mementingkan kualiti makanan dan kurang ‘makanan express’ ataupun makanan segera.

 

Semoga perkongsian ini dapat membantu percutian anda ke Turki nanti dan memberikan pengalaman yang lebih bermakna.

 

Lepas baca ni, tak ada rasa lapar ke? Atau, tak ada rasa nak pergi melancong ke Turki?

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *